Funktionsmaterial

Jag har köpt en t-shirt i funktionsmaterial. Röd förstås. Väldigt behaglig, Men uppriktigt sagt, vad bryr ni er om det? Jaså, du har det lite mindre svettigt varje gång du kliver ner i avgrunden. Kul för dig. Ja, jag hör er nog. Missunnsamma typer finns det gott om här i världen.

Hur som helst finns det en militärmyt om ett annat material som fyllde sin funktion på ett helt annat sätt än min gymklädsel. Enligt denna myt började brittiska armén använda de röda rockarna därför att det inte gick att utskilja blodfläckar på det röda tyget. Det skulle ha varit ett funktionsmaterial som hette duga, en riktig superfärg som höjde moralen till skyhöga höjder. Tyvärr är det bara en felaktig föreställning. Blod på rött tyg ser svart ut. Dessutom behöll rockarna sällan sin scharlakansröda färg i fält. Färgämnena som användes fram till 1800-talet lämnade en del övrigt att önska. Beroende på klimat kunde en fältuniform med tiden anta både rosa och rödbruna nyanser.

Eddie som rödrock.

This entry was posted in 30 röda plagg, Mr. Späck. Bookmark the permalink.