Det gamla rådhuset i Skövde

Den elfte september drabbades staden av ett inferno. Husen upphörde att existera och staden förvandlades för all framtid. När stadsbranden upphört hade bara ett fåtal av Skövdes byggnader klarat sig. Den gamla rådstugan på torget var inte en av dessa. Detta hände 1759.

Så här såg rådhuset ut kring sekelskiftet 1800/1900.

En stad värd namnet behöver ett rådhus. När askan skyfflats undan spottade man därför i nävarna och byggde ett nytt. Våren 1776 stod detta färdigt. Men de som idag sitter där och sörplar kaffe och trycker i sig bakverk skulle knappast känna igen detta nybygge. Sitt nuvarande utseende fick huset först i samband med en omfattande ombyggnad 1853, för övrigt samma år som Sverige drabbades av en andra koleraepedimi.

Rådhuset har använts till mycket genom åren. Förutom rådssal har där funnits våghus, skola, lärarbostad, polisstation och arrest. Byggnaden har hållit med utrymme för hembygds- och fornminnesföreningar, och här har drivits museiverksamhet i drygt ett halvt sekel. År 2003 öppnade Café Rådhuset.

Nio år senare klev två människor med osedvanligt kraftig benstomme in genom portarna: Vim och Mr. Späck

Övervåningens interiör idag.

Mr. Späcks diet, anpassad för träning och viktnedgång.

This entry was posted in 25 gamla byggnader, Mr. Späck. Bookmark the permalink.